Så löser du korsord – Tips för dig som vill bli bättre på att lösa korsord
Att lösa korsord är en fenomenal hjärngympa som även skapar ett stort ordförråd. I värsta fall så kommer korsordslösning att göra dig bättre på att söka information på internet (om du kör fast och vill ha hjälp). Du kommer också bli duktig på att lära dig synonymer – något som ofta är en grund i korsorden.
När du löst tillräckliga många korsord så kommer du troligtvis känna igen hur de olika korsordskonstruktörerna jobbar – kanske kan du till och med känna igen vem som skapat korsordet?
Ovanliga ord som brukar förekomma i korsord
Det finns små korta men väldigt ovanliga ord som dyker upp titt som tätt i korsord. Dessa används av korsordskonstruktörerna för att få ihop korsorden och det kan till exempel vara ordet ”OR”; känner du igen det? Det är ett litet kvalsterdjur som då och då dyker upp i korsord. På samma sätt som det är bra att kunna dessa korta ord som förekommer då och då är det viktigt att inte låsa sig fast helt vid dessa. ARA är en papegoja som ofta dyker upp i korsord – men även KEA är en papegoja.
Börja i hörnen & ta hjälp av någon
Ett vanligt tips brukar vara att börja i hörnen (nedre högra hörnet) och jobba sig mot mitten – men du kanske har ett annat tillvägagångssätt som du gillar bättre?
Att lösa korsord tillsammans med någon är förutom ett bra sätt att umgås också ett sätt att diskutera och lära sig nya ord. Kör man fast i sitt tänk så kanske den andra personen kan se det från ett annat sätt –det kanske inte är just en synonym man söker, det kanske är en lurig gåta.
Är du ny på korsord – börja inte med de svåraste – jobba dig uppåt från de allra lättaste; då lär du dig tänket och har ett förbättrat ordförråd när du ger dig på de svårare kryssen.
Att fastna i ett felaktigt tänk är jättevanligt, försök nollställa dig och kolla på ledtråden igen – kanske är det en ordlek?
Ta hjälp av internet
Internet är som bekant full av information och du kan nästan hitta svar på alla dina korsordsfrågor här! Svenska Akademins ordlista är bra och nu har man samlat de tre ordböcker SAOL – Svenska Akademins Ordlista, SO – Svenska ordbok och SAOB – Svenska Akademins ordbok på samma sajt; www.svenska.se.
Synonymer är som bekant en grundsten i korsord, det finns bra synonymordböcker på nätet, t.ex. synonymer.se och ordlista.se/synonymer.
Det finns också många korsordslösarsajter där du kan få förslag på ord som passar in där du redan har några givna tecken.
Andra källor som kan vara behändiga är förteckning av namnsdagar – då det inte är ovanligt att egennamn är med i korsord.
Lär dig av lösningar
Lyckades du inte lösa veckans kryss i tidningen? Lär dig av det du inte löste genom att gå igenom facit som brukar publiceras efter någon dag eller vecka. Det kommer säkert bli många ”aha-upplevelser” och du har mer ammunition när det är dags för nästa veckas kryss!
Lycka till med krysslösandet!